lørdag 29. august 2015

Reisende Engmark - In Berlin

Etter fem år i dvale tar jeg en liten Reisende Mac comeback! Berlin var rett og slett en plass som fortjener litt skryt!

Berlin er nok den byen som enkelt kan overta rollen fra London som nordmenns storbyreisemål nummer en. Den største barriæren er vel i grunn språket, og en del gutteturer vil fremdeles gå til London fordi Premier League har så dype røtter i Norge. Men dersom det bare er språkbarriæren som står i veien for at du reiser dit, så anbefaler jeg deg å overse den og få noen fabelaktige opplevelser.

Riktignok henger mesteparten av tyskerne langt etter nordmenn når det gjelder engelskkunnskaper, men det løser seg. Litt grunnleggende engelsk kan de fleste (men aldri spør om de kan engelsk, da får du stort sett nei) og skulle man møte "kvist" på noen ord og uttrykk er sjangsene gode for at vi nordmenn forstår de tyske ordene uansett. Les en tysk meny, og du skjønner hvorfor - bytt ut et par bokstaver i noen ord og det blir plutselig veldig norsk.

Og fordelene med Berlin er mange!

Hotellene i Berlin er billig og bra, og utvalget er veldig godt. Ta turen innom Trivago eller Momondo og du finner raskt et hotell med god norsk standard for rundt 600 kroner natten for to stykk. Vær obs på at det ofte ikke er inkludert frokost, denne kan du kjøpe for rundt 100 kroner pr person på hotellet - eller gjøre som meg, gå over gaten og velge blandt flere lokale kneiper som serverer variert frokost til halve prisen. Ikke bare var maten god der, men utvalget var også veldig bra!

Berlin er tysk, og det betyr akkurat hva du tror. Det er ryddig og rent, undergrunnen fungerer prikkfritt og man føler seg trygg til alle døgnets tider. Undergrunnen er forresten den foretrukne reisemåten i Berlin. For ca 60 kroner får man et 24-timerspass som dekker all skinnegående trafikk, og undergrunnen i Berlin fungerer minst like knirkefritt som i London. Et alternativ er også å ta taxi, en tur på rundt 10 minutter koster deg ca 90 kroner. Ved strekninger under 2 km har taxiene også en hyggelig fastpris på ca 45 kroner. (OBS! Ved kjøp av undergunnspass er det normalt med zone A og B - legg på zone C dersom du skal reise til/fra Scönefeldt den dagen, og det koster deg en tier ekstra)

For reise er noe du må regne med å gjøre en del i Berlin, så takk og pris for at det er knirkefritt. Berlin har jo som kjent tidligere vært delt av Berlinmuren, noe som gjør at det er flere sentrum inni Berlin. Dermed blir det litt avstander, men det meste som er interessant ligger innenfor en 10 km radius og kan nås på 10-15 minutter med undergrunnen.

Hvor du skal bo kan derfor være en nøtt. Vil du bo nær handelsgatene, uteplassene eller museumene? Og hva om du vil oppleve alt? Alexanderplatz og Potsdamer Platz ligger grovt regnet på hver sin side av "Tiergarten" (Berlins svar på Central Park), og et hotell i nærheten eller i mellom de to plassene er et glimrende utgangspunkt for å nå alt på kort tid. Det finns mange billige "luksushoteller" om du drar et stykke ut fra sentrum, men i Berlin er det så mye å oppleve at hotellet stort sett bare brukes til soving.

Tilbudene er mange i Berlin, og skal du være en langhelg her så handler det mest om å begrense seg og nyte de tingene man velger. Er du glad i utstillinger? Uten research snublet jeg over utstillinger med Dali, Helmut Newton og Van Gogh (besøkte kun Newton). Er du glad i museumer? Et steinkast i fra Alexanderplatz finner du flere, og det samme gjelder ved Potzdamer platz.

Ikke tro at Berlin bare handler om museumer og utstillinger. Berlin duger omtrent til det meste, det er bare hva du googler før du drar som bestemmer. Og innimellom forskjellige aktiviteter vil jo nordmenn elske "biergartens" - egentlig bare en samling av benker hvor man drikker øl og slapper av - eller har vors om du vil. Prisene er hyggelige, ca 35 kroner for en halvliter øl, det samme for f.eks en Jägermeister og rundt 65 kroner for en longdrink (med 4 cl sprit).

Når du blir sulten kan du velge og vrake i spisesteder. Igjen er det bare å huske på at du er i stramme tyskland, så også på spiseplassene er det rent, ryddig og pent. Det finnes noen dyrere alternativer naturligvis, men jevnt over betaler du f.eks 90-100 kroner for en god pastarett, og det med en kvalitet langt over hva de fleste i Norge serverer.

Reise til Berlin kan du gjøre både i ukedager og i helg. Berlin sover aldri, men skal du finne festene som varer hele natta gjelder det å finne klubber. Serveringsstedene utenom klubber holder det stort sett gående til rundt ett på natten, så etter det gjelder ofte teknoklubbene enda.

For litt andre typer opplevelser anbefales den zoologiske hagen, en opplevelse til såvidt over 100 lappen virkelig leverer. Hvor ofte har du sett løver, isbjørn, geparder, elefanter, giraffer, neshorn og ulver samlet på en plass? Inhegningene er bygget på en genial måte med "vollgraver" i mellom, så man føler man virkelig står øye til øye med dyrene bare noen meter unna. Den største opplevelsen var overraskende nok flodhestene. Møtet med dem finner sted i et basseng hvor bare en glassvegg skiller deg fra de enorme dyrene, og man får virkelig sett hvordan dyrene er på størrelse med en VW Transporter. Utrolig kult og surrealistisk.

Er du glad i shopping finnes det uendelig med butikker. Europas største kjøpesenter ligger ved Potsdamer Platz og heter KaDeWe. Her finner du alt du kan drømme om innenfor klær og kosmetikk, men trenger du å se på prislappen har du neppe råd. Veldig mange av plaggene ligger på 3-4000 kroner og oppover. Da kan Berlin Mall være noe annet, ca 300 butikker, mange av dem kjeder, men med et utvalg og priser som er noe helt annet enn i Norge. Det er uendelig med shoppingmuligheter i Berlin, men pga store avstander er kjøpesentrene å foretrekker fremfor gatelangs vandring. Selvfølgelig med unntak, spesielt om du søker retro eller antikk.

En tur til Berlin består mye av uproblematisk reise, mange opplevelser og mye for pengene. Ikke bare blir det en motsetning til Londons dyre hoteller, dyre restauranter og pågående innkastere, det er alt London er bare bedre. Og argumenterer typen for fotballkamper? Ser man bort i fra storkampene i England, så holder de fleste kampene i bundesliga et høyere nivå.

God reise!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar