onsdag 20. juli 2011

Fotografering forplikter



At det finnes mange mennesker som fotograferer som hobby syntes jeg er en bra ting, siden det tross alt er en grenseløs og givende hobby. Men det å være fotograf forplikter. Det forplikter til å gi kunden et godt resultat, men naturligvis med din egen kunstneriske tolkning. Man må gjerne mene noe om andres bilder, men når man går til det skrittet å kritisere andre, bør det være på grunnlag av faglig styrke fremfor egne meninger.

Beklageligvis er ikke fotograf en beskyttet tittel i Norge, faktisk kan absolutt hvem som helst i hele landet spikre opp et skilt og hevde dem er fotograf, ja selv om det er deres første dag bak et kamera. Men skal noen hevde å være proffesjonell, da må dem også tåle det at andre fotografer har meninger om dem. Bare rett og slett fordi fotografer har en moralsk forpliktelse til å praktisere med kvalitet.

Derfor må jeg sende ut en pekefinger til deg, Jan Åge Holmvik (http://www.janaageholmvik.com/). Vit at jeg retter ikke kritikken mot deg som privatperson, men som fotografen som tar betalt for oppdragene du utfører. Jeg blir provosert av bildene. Ikke fordi dem har en kunstnerisk vinkling som ikke passer min smak, men fordi teknikken i bildet er milevis under hva man kan forvente av en fotostudent etter endt første mester. Og da må jeg legge til at fotostudenten da er i beste fall 1,5 år unna å ta betalt for sine bilder.

Selv om "Årets fotograf" i både 2010 og 2011 aldri har rørt en skolebenk, så er det en relativt unik historie. Dem fleste har utdannelse på en plass i mellom 2 og 5 år, og det er en periode hvor man lærer noe nytt hver dag. Det gjør man ikke ved å springe alene med kameraet og ta solnedganger, eller lese på forum om andres amatørers meninger, hvor ofte mesteparten av informasjonen er vranglære i proffesjonell øyemed.

Grunnen til at jeg må plukke en høne, er rett og slett fordi denne fotografen tilsynelatende velger å ta betalte oppdrag. Altså "utdanner han seg selv" på andres risiko og andres regning. Det som sjokkerer meg mest er muligheten til å bestille bryllupsfotografering. Dette er for mange den viktigste dagen i det parrets liv, og det er minner som skal vare i kanskje 50-60 år. Kanskje også i 160 år for kommende generasjoner.

Et ekstraordinært godt bilde, det er noe alle kjenner igjen - fotograf eller ikke. Det handler rett og slett om hvordan hjernen er oppbygd og hvor godt fotografen kan blande triksene og kreativiteten for å skape bildet som rører mere enn øyet ditt. Det handler om farge, lys, følelser og komposisjon. Det handler om å beherske et fag, for å skape historie. Og det krever.

Velg din fotograf med omhu. Bryllupsbildene er en av få ting fra den dagen som varer livet ut. Det og ringen. Og hvor mange velger ringen basert på pris? Og blir barna noen gang igjen så små, søte og uskyldige. Ta vare på minnene.

There is a difference ...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar